Les Trexons ligt net buiten het dorp Gerbépal, aan het begin van de Hoge Vogezen, op zo’n 675 meter hoogte. De directe omgeving bestaat uit bossen, beken en akkers en is bergachtig. Vanaf de camping loop je zo de bossen in. In de buurt liggen enkele kleine (biologische) boerderijen. Op 8 km afstand ligt het kleine stadje Gerardmer, voorheen bekend als badplaats met haar grote meer. Dit gebied leent zich uitstekend voor een actieve vakantie, ontdekkingstochten in de natuur.

Voor velen is de Vogezen een gebied waar men, op weg naar het zuiden, doorheen reist. Maar als vakantiebestemming worden de Vogezen ook zeer gewaardeerd met haar schone lucht, sprookjesachtige bossen, beken en prachtige meren en vennen. De Vogezen is een departement in het Noord-Oosten van Frankrijk en onderdeel van Lotharingen, maar ook de benaming van de bergketen en natuurgebied. De Vogezen bestaan uit de Hoge – en de Lage Vogezen. De Vogezen grenst aan de Elzas. Beide gebieden kennen een rijke historie waar veel herinneringen liggen aan de eerste wereldoorlog.

Maar er valt veel meer te zien, te proeven, te beleven. We wensen je hier een mooie tijd!

De natuur in

Voor natuurliefhebbers is de Vogezen een mooie plek om op ontdekking te gaan. De Vogezen kent een rijke flora en fauna mede door het afwisselende landschap en daarmee habitats. Naast het klein wild als herten, zwijnen en vossen, herovert ook de lynx en de wolf terrein. De kans dat je deze laatste twee tegenkomt is klein.
Op de hoger gelegen bergen, zoals de Hohneck kom je regelmatig gemzen tegen.
De rivier de Moezel ontspringt in de Vogezen op  735 meter hoogte bij Col de Bussang.
Bij La Bresse is het laatste drijvend veen te vinden, waar zonnedauw en dwergwaterlelies groeien en de auerhoen leeft.
Bij Arrentes ligt Champs des Roches, een natuurverschijnsel waarschijnlijk uit de ijstijd. Deze enorme rivier van stenen blijft vragen oproepen en is zeker de moeite waard om een keer te bezoeken.

Een sportieve vakantie

Wandelen: Vanaf de camping zijn mooie wandeltochten te maken, maar ook in de nabije omgeving liggen prachtige en gevarieerde routes. Wandelkaarten zijn te koop bij de receptie. Over het algemeen staan routes prima aangegeven. Goede wandelschoenen zijn aan te raden. De meeste bospaden zijn stenig en ongelijk en het is continue klimmen en dalen. Wil je wandelen met een kind in de kinderwagen? Kom advies inwinnen bij de receptie.

Fietsen: Op de camping zijn fietsen te huur, ook met kinderzitje. Een helm is hier verplicht. Deze zit dan ook bij de huur van de fietsen inbegrepen. MTB-routes kun je vinden op de stafkaart, in verschillende flyers en routeboekjes (aanwezig bij de receptie). Wielrenners gaan graag de Col de la Schlucht op (en af!). Er zijn mooie routes over geasfalteerde wegen. Automobilisten houden doorgaans rekening met wielrenners. Suggesties voor (rustigere) routes zijn bij de receptie in te winnen.

Klimmen en avonturenparken: In de regio zijn verschillende klimwanden of boulder mogelijkheden. Veel klimmers maken gebruik van het klimrouteboek L’est- callade. De Martinswand, Saint-Amé, Tour des Roches en Arete des Spitzkopf zijn enkele bekendere klimplaatsen.

Nabij Gerardmer en La Bresse zijn avonturenparken te vinden, waar je klimt, klautert en tokkelt tussen bomen en rotsen. De routes die kunt afleggen hangen af van je lengte. Minimale leeftijd van 4 jaar. Leuk om te vermelden is het ‘blotevoetenpad’ bij het avonturenpark bij Gerardmer (ze zijn er ook in andere plaatsen), voor alle leeftijden!
Ook parapenten behoort tot de avontuurlijke opties.

Overige sporten: Op verschillende meren is het mogelijk te kanoën of suppen. Zwemmen kan prima in bijvoorbeeld Longemer.

Paardrijden en sportvissen. In de winter is dit ook klein skigebied, wordt er gelanglauft, met raquets gewandeld, gesleed en zelfs geklommen in bevroren water. De sneeuw kan op de Hohneck blijven liggen tot ver in mei.

Cultuur

Er is van alles te beleven, ontdekken en ervaren op cultureel gebied in de Vogezen. Vaak moet je er wel even een stukje voor rijden. Van museum tot mijnen, van architectuur en tuinen of een blik de geschiedenis in tot struinen over leuke markten op een zoele avond.

Dierenparken
In de regio zijn diverse dierenparken te bezoeken. Van de vlindertuin in Ribauville tot de Apenberg, van lamapark tot interactieve geitenboerderij.  Een favoriet van ons persoonlijk is de kleine dierentuin NaturoParc, waar je kennismaakt met de fauna van de Vogezen in een zeer zorgvuldig en speels aangelegd park, ooit opgericht als plek waar men de ooievaarsstand weer terug op peil wilden brengen. En voor liefhebbers van roofvogels worden er in de ruïnes van Hohlandsbourg dagelijks meerdere shows verzorgd.

Musea
Moderne kunst: Mudaac (oude en eigentijdse kunst) in Epinal: www.museedepartemental.vosges.fr
Klassieke kunst: Musee Charles de Bruyères en Musee Charles Friry: www.remiremont.fr/musees/
Peugeot museum: www.museepeugeot.com
Historisch museum: Pierre Noël in Saint-Dié-des-Vosges
Textiel/mijnen en mineralen: Espace Musée in Val d’Argent www.muees-valdargent.fr
Faunamuseum in Xonrupt (10 minuten rijden): http://www.museefaunelorraine.com/

Mijnen
In de regio zijn meerdere mijnen te bezoeken. In deze streek werd met name zilver gewonnen (d’Argent, eveneens het woord voor ‘geld’) en koper (cuivre). Ga onder de grond, op eigen houtje of met een gids (wanderschoenen aangeraden). www.tellure.fr of www.hautesmynes.com
In het Centre de Geologie Terrae Genesis leer je over de meer dan 1500 mineralen, en een afdruk van een Vogesische dinosaurus en andere fossielen: www.terraegenesis.org

Architectuur
De kleine plaatsjes in de buurt van de camping moeten het niet persé hebben van hun buitengewone en of oude architectuur. De oorlogen hebben het oude straatbeeld vernietigd.
Gelukkig zijn er bijzondere gebouwen en plaatsen bewaard gebleven. Zo staan er enkele mooie abdijen in de buurt, waaronder in Senones, Aultrey, St. Dié-des-Vosges en de abdij d’Etival Clairfontaine, enkele met bijzonder mooie tuinen.
Aan de westkant van de Vogezen, in het kleine plaatsje Grand, liggen restanten van een Romeinse Nederzetting met onder andere een groot amphitheater. Vanaf de camping wel 2 uur rijden.
Nabij Remiremont ligt Plombières-les-Bains, een badplaats met thermale bronnen en mooie gebouwen.

Tuinen
Er zijn in de omgeving prachtige tuinen te bezoeken, die in ieder jaargetijde er weer heel anders uitzien. Een favoriet: de tuinen van Berchigrange: https://www.berchigranges.com/
Hoger gelegen aan de voet van de Hohneck ligt Jardin d’altitude du haut Chitelet op 1228 meter hoogte: http://www.jardinbotaniquedenancy.eu/accueil/ Deze is het gehele jaar open, behalve als er sneeuw ligt of het te glad is. Houd er rekening mee dat het daarboven nog besneeuwd kan zijn als onze camping al open is.
De tuinen van Abbey D’Autrey vonden wij ook erg mooi. Het derde weekend in mei wordt de lente gevierd, waarbij de kerk open is voor publiek en er een grote planten- en bloemenmarkt is op de binnenplaats. Een aanrader! 7 juni 2020 is daar het rozenfeest.

Oorlogsmonumenten
In de Vogezen en de Elzas vindt je nog altijd veer herdenkingsplaatsen en monumenten die verwijzen naar de Eerste Wereld oorlog, toen hier veel gevochten werd. Daarvoor, vanaf 1871 waren deze gebieden het strijdtoneel voor de Frans-Duitse oorlog van juli 1870 tot mei 1871.  Van 1871 tot 1918 hoorde de gebied tot het Duitse Rijk. In de Tweede Wereldoorlog was het gebied wederom bezet door de Duitsers. Hoewel de Elzas nu bij Frankrijk hoort, en net als de Vogezen een deel is van Lotharingen, doet nog steeds ‘Duits’ aan.
Verschillende herdeningssites zijn te vinden op: http://www.tourisme.vosges.fr/nl/herdenkingstoerisme/
Oorlogsmuseum en voormalig strijdtoneel: http://www.linge1915.com/
Voormalig kamp van Natzweiler en herdenkingsmonument: www.struthof.fr
Herdenkingsplaats en museum Schirmeck (Elzas): www.memorial-alsace-moselle.com

Historie
Op verschillende plaatsen kun je je een beeld vormen van hoe het leven hier vroeger aan toe ging. Een bezoek aan Champs des Roches (stenen rivier bij Arrentes) en diverse éboulies (partijen losse granietblokken op bergwanden) geven een idee van de bewegingen in de ijstijd. Kasteel Haut Koeningsbourgh, is zeer indrukwekkend en echt een bezoek waard!
Wil je weten hoe men nog voor er elektriciteit bestond hout bewerkte op grote schaal? Neem dan een kijkje bij Scierie (houtzagerij) du Lançoir bij Le Valtin of breng een bezoek aan het Ecomusée in de Elzas (het dagelijks leven door de eeuwen heen).
Nabij Saint-Dié-des-Vosges ligt het Keltisch Kamp La Bure. Van de 1e eeuw voor Christus tot het jaar 352 bewoonden de Kelten dit gebied. Er loopt een mooie en leerzame wandeling naartoe. In museum Pierre Noël, in Saint-Dié kun je opgravingen bezichtigen uit dit kamp. Eveneens krijg je een indruk van hoe er vroeger geleefd werd in deze regio.
Espace museum in Val d’Argent: de geschiedenis van de textielindustrie, de mijnen en delving van mineralen.

Feesten
Ieder oneven jaar vindt in het eerste weekend van april het Narcissenfeest plaats: ‘Fête de Jonquilles’. Gerardmer is het centrum van dit feest, maar ook de omliggende dorpen dragen bij. De weken voor het feest worden door schoolkinderen en andere vrijwilligers wilde narcissen geplukt. Kunstenaars of gedreven dorpsbewoners maken bouwwerken van gaas, hout, mos en wilde narcissen. Zondags zijn in Gerardmer de praalwagens te bewonderen in het geel en groen. Een lust voor het oog!

Eind juni is het dorpsfeest van Gerbépal, rondom de kerk. Voor kinderen zijn er spelletjes te doen en kleine prijzen te winnen. Er kan gedanst worden, gegeten en gedronken.

14 juli (14 juillet) is in Frankrijk een nationale feestdag. Op deze dag wordt de bestorming van de Bastille-gevangenis herdacht, wat het begin betekende van de Franse Revolutie in 1790. Pas in 1880 werd dit pas een nationale feestdag. Op deze dag wordt de eenheid van Frankrijk gevierd. In de avond (of de avond ervoor) wordt in veel steden groots vuurwerk afgestoken. 14 juli is altijd in het dorp Gerbépal een vide grenier (zolderverkoop of rommelmarkt), waarbij, uiteraard weer wat gegeten en gedronken kan worden.

Markten en brocantes 
In omliggende dorpen is een of twee keer per week de dagelijkse markt te bezoeken. Heerlijk voor je boodschappen of om lokale producten te proeven. Je kunt er ook kleding kopen of een levende kip, maar dat hoeft natuurlijk niet.
In Gerardmer, aan het water van Longemer en in andere plaatsen in de buurt worden gedurende het hoogseizoen avondmarkten georganiseerd waar lokale kunstenaars en traiteurs hun producten aanbieden.
In het hoogseizoen is er wekelijks een biologische markt in Xonrupt-Longemer.
Gedurende de zomermaanden worden er in meerdere dorpen ‘vide greniers’ (zolderverkoop of rommelmarkt) gehouden. Deze worden aangekondigd in het lokale krantje en op borden aan de kant van de weg. We proberen ze op een rijtje te zetten en zijn te vinden in de receptie.
In bijvoorbeeld het dorp Le Tholy zijn permanente brocantes of antiquariaten. Altijd leuk om even rond te snuffelen en dat te vinden waarvan je niet wist dat je het nodig had!